På jakt med min VW, jaktkläder hjälper dig till en lyckad jakt

Jag har fått en ny hobby, förutom att mecka med mina bilar så har jag även börjat med jakt, det är en riktigt bra extra hobby. Så därför tänkte jag skriva lite om varför jaktkläder kan hjälpa dig till en lyckad jakt. Det absolut viktigaste vid jakt är inte att du ska smälta in med naturen utan att du klarar av alla tänkbara väder. Bästa sättet att göra detta på är att ha flera olika lager kläder. Det gör att du kan röra dig smidigare i skogen, du har en helt annan möjlighet för flexibilitet i ditt klädval och det är också enkelt att bära med sig plaggen som inte används med en bra jaktryggsäck. Som yttersta plagg skulle jag rekommendera en vind- och vattentät jacka. Närmast kroppen rekommenderar jag ett underställ som får bort fukt i form av svett och annan vätska. En t-shirt över underkläderna ger dig möjlighet att ta av jacka och mittenplagg vid varmare väder. Mittenplagget skulle jag rekommendera vara ett isolerande plagg som håller värmen kvar i kroppen.

Det finns varianter av detta och det finns många goda tips att hitta i jaktbutiker på Internet. Du måste också fundera på vilken sorts jakt som du ska ut på. Hur mycket kan du planera i förtid? Kläderna som passar bäst för en jakt där du vet att du kommer sitta stilla länge i kallare klimat är väldigt annorlunda mot en mer aktiv jakt i varmare klimat. Det kan också vara relevant att köpa kläder med finmaskigt luftigt nät som effektivt stänger ute mygg, beroende på var jakten har sin gång.

Hur viktigt är camouflage?

Även om klädernas hantering av klimatet är det viktigaste för en jägare ska man inte missa nyttan av ett bra camouflage ute på jakten. Det finns olika camouflage beroende på vilken typ av jakt du ska ut på. Ska du ut i svenska skogar eller fält gynnar exempelvis dova gröna färger. Olika djupa skogar kan också påverka färgen på camouflaget. Jagar man på fjället gäller så klart andra färger. Allt beror på var du jagar.

Kolla med din jaktbutik för att få bästa möjliga råd.